Deel 1 WAAROM MOETEN GISTEL, MOERE, SNAASKERKE EN ZEVEKOTE ZICH VOORBEREIDEN OP WATERBOMMEN (algemeen)?

DEEL 1 WAAROM MOETEN GISTEL, MOERE, SNAASKERKE EN ZEVEKOTE

ZICH VOORBEREIDEN OP  DE GEVOLGEN VAN DE KLIMAATVERANDERINGEN EN VOORAL OP WATERBOMMEN (Algemeen)?


Om deze vraag te begrijpen moet men zich realiseren dat Gistel op een zandbank in het zeer laag gelegen ijzerbekken ligt. Klik op de kaarten om deze te vergroten!

In Gistel is het hoofdprobleem de woningbouw in het bekken van het Kallaertswallegeleed en het Doornhoekgeleed

Wie op  oude kaarten kijkt van de kust en hinterland, kan duidelijk zien dat de zee vroeger verder kwam dan Gistel. Door het steeds maar inpolderen EN HET WATER NAAR DE ZEE AF TE VOEREN werd veel land gewonnen. Gistel ligt op een vroegere zandbank. Men heeft jarenlang steeds maar bijgebouwd en volgens mij zit men  nu aan een limiet. Dit wil zeggen dat men niet meer kan  bijbouwen zonder eerst maatregelen te nemen om overstromingen binnen de bebouwde zone preventief te vermijden. Vooral langs de loop van het Kallaertswallegeleed, dat op veel plaatsen werd ingekokerd, moet men eerst overstromingszones of bufferbekkens creëren (zie kaart hierboven). Ik denk daarbij aan een zone op het oud speelplein aan de Zevekoteheirweg, de weide tussen het  einde van de Zilverberkdreef en de Stampaerthoekweg en de weide tussen de Brouwerijstraat en de Stampaerthoekweg.

Het zou ook verstandig zijn om een bufferbekken aan te leggen tussen de Okay en de wijk van de Pinksterbloemstraat. Omdat we in de Tulpenlaan ook overstromingen krijgen bij verzadiging van de rioleringen is een afwatering naar het Donkergeleed en een bufferbekken ook wenselijk. Op die manier zou ook de wateroverlast in de wijk Ronselaan kunnen aangepakt worden. Ook daar is de afvoer naar de rioleringen onvoldoende.

De kaart hierboven kun je downloaden via arcgis middenkustpolder. Je zal zien dat de namen van al deze geleedjes nogal verwarrend zijn en in elkaar doorvloeien. Het Kallaertswallegeleed  gaat ter hoogte van de Snaaskerkestraat en de Stampaerthoekweg over in het Doornhoekgeleed. Dit Doornhoekgeleed gaat tot aan de vijzel in Snaaskerke en wordt daar door buurtbewoners het Snaaskerkegeleed genoemd. Het Kallaertswallegeleed wordt ter hoogte van de houthandel Leirman vervoegd door het Zomerloosgeleed dat via het Donkergeleed ook in verbinding staat met het Doornhoekgeleed. Het Kallaertswallegeleed vloeit ook verder richting het groot geleed en noemt dan het Mariageleed. Oef!

In Zevekote is de hele zone rond de Leegstraat een risicozone, in Snaaskerke is de sprookjeswijk een risicozone en in  Moere moet men vooral oppassen van het vele water dat vanuit Ichtegem en Koekelare  "bergafwaarts of gravitair " in de Moerdijkvaart ( soms Waerevaert genoemd) terecht komt. De hele zone langs de Beekstraat is daar een risicogebied. Vooral als de Bourgognevaart ook nog eens veel water ontvangt vanuit Aartrijke, Bekegem en Eernegem, is er een opstoppingsprobleem op het kruispunt Bourgognevaart - Moerdijkvaart dat voelbaar is langs de hele Beekstraat. Men heeft daar intussen de bermen verhoogd maar dat zal bij waterbommen ontoereikend zijn.

Dat kan je afleiden op de kaart hieronder.


Om dit allemaal beter te begrijpen starten we met de basiskaart hieronder die het AFWATERINGSbekken van de Moerdijkvaart toont.


Op de 2 kaarten hieronder is de blauwe zone een zeer laaggelegen zone waar het water naar het pompgemaal van Moere stroomt en daar ruim 1,5 meter hoger wordt gepompt in de Moerdijkvaart. Diezelfde Moerdijkvaart krijgt intussen ook heel wat water te verwerken dat bergafwaarts = gravitair uit de gele zone komt. Wanneer de Moerdijkvaart daardoor verzadigd is , is het onverantwoord om nog water vanuit de blauwe zone in de Moerdijkvaart te pompen. Vanaf dat moment zien we heel wat lage weiden en akkers overstromen. Dat was het geval op 17 december 2017 ! (zie verder ! )


Het volgende probleem is de afwatering vanuit de Moerdijkvaart (blauw) naar het kanaal Nieuwpoort - Plassendale (Oudenburg)(bruin). In dit kanaal wordt bij zware regenval ook via andere pompen die andere polders afwateren ook heel wat water gepompt. Soms wordt er ook nog water geloosd  uit het kanaal Oostende - Brugge of omgekeerd.

Als dit kanaal Nieuwpoort - Plassendale verzadigd is en het water kan niet geloosd worden in de Ijzermonding ter hoogte van Nieuwpoort wegens te hoge waterstanden, dan wordt het probleem in de Moerdijkvaart nog groter. Dat is het moment dat de Moerdijkvaart en de Bourgognevaart enorm aanzwellen, dat er geen water meer kan gepompt worden vanuit de blauwe zone, dat ook de vijzelpomp in Snaaskerke niet mag overpompen en dat :

1°) De huizen langs de Beekstraat in Moere kunnen overstromen.
2°) De huizen langs de Leegstraat kunnen overstromen.
3°) De huizen in de Sprookjeswijk van Snaaskerke kunnen overstromen
4°) Hele wijken in Gistel kunnen overstromen omdat de rioleringen het water niet kunnen slikken en er onvoldoende afvoer is naar de afwateringsgrachten in landbouwgebied.


Op de kaart hieronder ziet U dat er ter hoogte van de leegstraat in Zevekote een pompgemaal staat dat het water afwatert uit het vroegere zeer natte , laaggelegen gebied van het Rietbos en de Bazelaar. Dit water komt ter hoogte van de Kloosterstraat in het Groot Geleed (groen). In deze buurt is er ook een minisluis die het water richting Snaaskerke duwt of richting pompgemaal Moere .


Ter hoogte van de  Ganzepoot in Nieuwpoort monden heel wat afwateringskanalen uit in de Ijzermonding. Maar als het hoogwater is en nog eens springtij en nog eens felle Noordenwind, dan komt het water zo hoog dat de sluizen niet lang open kunnen en het water dus niet lang kan afwateren. Dit betekent ook dat de sluizen van de Moerdijkvaart ook  niet of nauwelijks open kunnen en dat er ook geen water vanuit het Groot Geleed in de Moerdijkvaart kan gepompt worden enz...
 
Bij felle Noorderwind wordt het water ook bij laagwater nog steeds hoger opgestuwd dan normaal en ook dan zijn er afwateringsproblemen omdat de sluizen van de Ganzepoot niet lang genoeg open kunnen. De foto's hieronder tonen de toestand  ter hoogte van de Ganzepoot op 20 maart 2021.


Er zijn landbouwers die het probleem willen oplossen door het water in het kanaal Nieuwpoort - Plassendale zeer laag te brengen. Maar zij beseffen niet dat de steile wanden van dit kanaal dan door gebrek aan tegendruk zouden invallen en er bovendien heel wat scheuren in het wegdek zouden komen. Dat is dus ook een extra factor die ervoor zorgt dat het water langer dan gewenst op de akkers of op de weiden of zelfs op de landbouwbedrijven blijft. In sommige woonwijken zal men dan ook niet direct het water kunnen wegpompen. Op de foto hieronder het druk bereden wegdek ter hoogte van de Slijpebrug. Stel U voor dat het wegdek hier begint te scheuren!

Share by: